13. n ä d a l - Teistmoodi IT

Kui ma oleksin keegi, kelle võimuses oleks otsustada selle üle, kuidas Eestis tuleks IT-tugilahenduste rakendamist korraldada, siis eeldatavalt vaatleksin seda kui erivajadusega inimese abivahendit. Tundub, et seda on seaduse tasemel kergem vaadelda siis?

Ma arvan, et kõik avalikud kohad, mis pakuvad digitaalseid lahendusi/võimalusi, peaksid olema kohustatud mõtlema ka erivajaduste inimeste peale ja seetõttu omama kõikvõimalike variante. Näiteks, kui koolides on suur osa tunde arvutites, siis kooli kohustus on tagada võrdväärset arvutikasutust kõigile ehk soetada ka erivajadustega õpilastele erilahendusi selle jaoks. 

Arvestades, et Eestis on enamjaolt kasutuses e-teenused ja ilma neid kasutamata ongi võib-olla juba raske toime tulla, siis riik võiks kompenseerida erivajadustega inimestele arvutile ligipääsetavust või isegi selle soetamist, nt kompenseerides vähemalt 70% erilahenduse maksumusest, kuna tihtipeale need lahendused võivad olla väga individuaalsed ehk kallid. Pluss pakkuda ka vastavaid koolitusi. Ma ise näeks seda kui sotsiaalministeeriumi koostööd IT spetsialistidega, kes läheneks igale juhusele individuaalselt. 

Comments