12. n ä d a l - positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

E S I M E N E: TikTok

..ehk minu nägemuse järgi postiivne näide


Ma tean, väga paljud ütlevad, et TikTok on halb ja blablablaa, kuid seda pigem selles oleva sisu kohta. Vaatame siis neid positiivseid külgi ka. 

Kui võtta TikTok kui (nutiseadme)rakendus, siis selle kasutamise õpitavuse moment on ülikiire - registreerud (Facebooki, Google'i, mõne muu konto või emailiga), nipsad puuteekraanil (nagu ütleb meile eki.ee inglise-eesti sõnastik) ülespoole ja allapoole, topelt kiirpuudutus sõrmeotsaga ekraanil ja like on pandud. 

Kommentaaride, salvestamise ja edasi saatmise ikoonid on ka väga intuitiivsed. Ega ka oma sisu loomine teiste videote vaatamisele alla jää, "+"-nupule vajutades on kaamera koheselt lahti ja oled valmis tegutsemiseks. Usun, et mõned minutid (võib-olla veidi rohkem) seal surfates on suurem funktsionaalsus juba käpas. Algoritmid hakkavad kiirelt ja tõhusalt tööle ning juba tulebki just Sinu meelt mööda sisu silme ette. 

Kuigi rakendus on pigem visuaalne, on seal meeletult palju sisu ka lihtsalt kuulajatele ehk ka pimedad inimesed saavad ilusti seda kasutada. Minu arvates väga positiivne rakendus ja näide.


T E I N E: Facebook

..ehk siis negatiivne

Ainus asi, mis mulle Facebooki rakenduse puhul meeldib, on sektsioon Events, mille kaudu saab leida minu asukoha läheduses (ja ka mitte nii läheduses) toimuvaid sündmusi. Kõik muu on minu arvates saatanast. 

Võib-olla mingisugused kergemad liigutused selles rakenduses on veel enam-vähem intuitiivsed - sõprade otsimine ja lisamine, enda info uuendamine ja postitamine jt, kuid nii kui tekib vajadus minna midagi seadistama, on asi kurb. Settings & privacy'ile vajutades avaneb vaade väga paljude valikutega, mis tekitab veidi paanikat. Ette tulevad mingisugused õpetused, kuidas ja mida seadistada või üldiselt teha, otsingud, ettepakutud alateemad, mis suures pildis tekitavad aina rohkem segadust. Üks sotsiaalmeedia ei tohiks vast olla nii imelik ja keeruline, et selle kasutamiskogemus lükkaks mind sellest eemale. Juba seda siin kirjutades, lähen FB-i peale närvi 😅 ...

Selle negatiivsuse peal lõpetamegi selle negatiivse näite. 


Comments