11. n ä d a l - Arendus- ja ärimudelid

 E S I M E N E: Ekstreemprogrammeerimine ehk XP

Olles just tööle asunud nooremarendajana ning IT-maailmaga tutvust alustades sattusin ühel 2023.aasta juulikuu õhtul DevClub üritusele, mis tol korral oli läbiviidud Codeborne'is. Kohe esimene ettekanne oligi pühendatud ekstreemprogrammeerimisele, kuna see on viis, kuidas Codeborne'is tööd tehakse, algusest peale ja absoluutselt kõikide arendajate poolt. Kuigi olen varem ekstreemprogrammeerimisest lugenud, pole ma tolleks hetkeks kordagi kokku puutunud päris inimeste ja ettevõtetega, kes on sellise arendusmudeli enda jaoks valinud. Ettekanne köitis mu tähelepanu. 

"Ekstreemprogrammeerimine on distsipliin" - väljend, mis jäi koheselt meelde. Samuti on mul väga hästi meeles, kuidas ettekandja, kes on Codeborne'i üks asutajatest, mainis, et lugedes raamatut ekstreemprogrammeerimisest, tal "klikkis ära" kogu selle sisuga. Väike, kuid tähtis järeldus enda jaoks - minu sisemise tunde ja (potentsiaalse) töökoha tööviisi vahel peab olema seesama klikk. 

Nagu juba aru saada, siis juttu siin ei tule mingist konkreetsest projektist, vaid pigem minu kaudsest kokkupuutest antud arendusmudeliga, lihtsalt sellepärast, et külastatud üritus ja ettekanne sellest avaldas mulle nii palju muljet. Kuid võib ju vaadelda Codeborne ettevõtet kui projekti? Projekti, mille ülesandeks on pakkuda tarkvaraarendusteenust kasutades selleks XP-d ja paarisprogrammeerimist.

Põhitõdesid, mida järgitakse, on päris mitu ning nagu eelpool mainitud, on nendest loodud ettevõtesisene distsipliin. Selleks, et luua kliendile head tarkvara ja seeläbi väärtust, järgitakse XP ideed, mille alusel arendatakse ja pakutakse kliendile sel hetkel vajaminevat ja aktuaalset funktsionaalsust, jaotades seda arendajatele maksimaalselt väikesteks ja lihtsateks tükkideks. Töötamine aktiivselt uuendatud koodibaasil, tihe tarne ja pidev suhtlemine, nii otse kliendiga kui ka omavahel, on ka kindlasti ühed peamistest punktidest. Oluliseks aspektiks on ka (peaaegu) igapäevane koodi review, mida teostatakse koosolekutel iga tiimiliikme commit'ide ülevaatamisega. 

See, millise enesekindluse ja kirglikkusega sellest kõigest räägiti, avaldas mõju. Peab mainima ka seda, et üks mu sõpradest on seal tööl ning on kogu süsteemiga igati rahul. Erinevad projektid, suhtlus, huvitav arendus ja aktiivne tagasisidestamine. Kõik on dünaamiline, mis aitab hoida motivatsiooni õigel tasemel. Seeläbi usun, et antud ettevõte on täpselt seda, mida nad endast räägivad ja kirjutavad. 

Ainus moment, mis mind isiklikult veidi häirib ekstreemprogrammeerimise praktika juures, on paarisprogrammeerimine. Kui meeskond on tugev ja saab omavahel hästi läbi, on see kindlasti kasutoov, kasvõi juba sellega, et mõlemad arendajad saavad üksteiselt kohese tagasiside, kuid teiselt poolt on mängus inimfaktor ja inimeste (iseloomude) erisus. Usun, et kui üks arendajatest on pädevam ja seejuures ka egoistlikum, võib tekkida olukordi, kus teisele ei antagi midagi praktilist teha, mis toob kaasa motivatsiooni languse ja arengu peatumise. See seab koostööle uued nõudmised, millega peab kohanema.

T E I N E: Freemium/SaaS

Siia näiteks tooks Montonio-io-io-io-io. 

Montonio on iduettevõte, mis pakub makse- ja tarneteenuste terviklahendust e-kommerts platvormide jaoks. Võib öelda, et Montonio on SaaS, kuna on loodud tarkvaraline teenus, mida on klientidel võimalik tasu eest kasutada oma eesmärkide elluviimiseks. See on hea platvorm, mis lihtsustab nt veebipoodide loomisel maksete käitlemist ning pakkide saatmist tellijatele. Sellest loeme välja Software as a Service mustrit, kuid... 

Nagu me teame, puhtalt ühte tüüpi mudeleid on pigem vähem, "sega-" eesliide tungib ikkagi igale poole. Kuna nende hinnakirjas on "tasuta" teenuseid, võiks öelda, et Montonio tegutseb freemiumi mudeli piiri peal.

Kasutatud allikad:

Saunajutud ja isiklik kogemus :D


Comments