8. n ä d a l - diplomid ja tunnistused

Lühikokkuvõte ja minu mõtted klassikalise kõrgkoolidiplomi, rakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi ja erialase kutsetunnistuse (näiteks MS või Cisco sertifikaadid) rollidest (IT-)tööturul:

E S I M E N EKlassikaline kõrgkoolidiplomi roll

Kõrgharidus (laias) IT valdkonnas on kindlasti heaks stardiks, läbi mille tutvuda erinevate infotehnoloogia teemadega. Kuid minu arvates on see rohkem suunatud teaduspõhilisele lähenemisele ning annab hea võimaluse edasiselt just teadustöösse suunduda. Näiteks uurida ja õppida mingisugust süvatehnoloogiat, mis vajab veel uurimist, analüüsimist ja arendamist. Eelnevalt mainitu on nii bakalaureuse- ja ka magistriõppe kohta kokku.

T E I N ERakendus-/kutsekõrgkoolidiplomi roll

Rakendus- või kutsekõrgkooliharidus on hea valik neile, kes soovivad rohkem tegutseda ja kohe käsi külge panna, kuna nende õppekavad on rohkem praktilisemad ja keskenduvad ajakohastele tehnoloogiate õpetamisele. Ehk inimesed, kes tunnevad, et nende huvi on just aktuaalsena olevate probleemide lahendamises ja soovivad praktilisemat õppevormi.

K O L M A SErialase kutsetunnistuse (näiteks MS või Cisco sertifikaadid) roll

Sertifikaate võiks pidada heaks täienduseks eelnevale kahele, kuid muidugi võib neid teha ka oma teadmiste põhjal ehk selleks diplomeid omama ei pea. Sertifikaat tõestab, et selle omanikul on mingisuguse kindla kitsama valdkonna tunnustatud teadmised. Nende abil on tööandjal võimalik saada hea ülevaade, milliseid teemasid kandidaat valdab. Kandidaat omakorda saab sertifikaate läbides ja uuendades hoida enda teadmisi ajakohasena. Usun, et nende omamine annab hea eelise CV-le, viies kandidaadi konkurentsitabelis ülesse poole. 

Kokkuvõtteks võiks mainida, et kõik on omamoodi head ja kindlasti annavad tööturul eeliseid, kuid keegi ei takista ka ise õppida ja läbi portfoolio ja/või prooviülesannete eduka läbimise tööle saada. 

Kasutatud allikad:

https://harno.ee/arenguvoimalused-ja-kvalifikatsioonid/valisriigi-kvalifikatsioonide-tunnustamine/eesti#korghariduse-esimene-aste

https://www.mkm.ee/sites/default/files/documents/2023-03/DeepTech%20tegevuskava_01032023.pdf

Comments