4. n ä d a l - Eesti infoühiskonna arengukava 2030 SWOT-analüüs

TUGEVUSED:

Tahaks loota, et üheks suurimaks tugevuseks saab ikkagi olema teenuste kiirus ning aja-, raha ja närvide säästmine. Kui vahest harva peab ennast kuhugi kohale vedama ja ca tund aega veel järjekorras passima, on päeva üldine hea tuju koheselt läinud.

Tooks heameelega tugevusena välja ka digiriigi plaan olla igaltpoolt kättesaadav, et ka välismaal viibides saaks mingid vajalikud riigisisesed toimingud majandatud.

Kindlasti ka see, et arengukava koostades oli arvestatud ka teiste poliitikavaldkondadega ning sõnastatud neile ka vastavad ootused.

Mõõdikute olemasolu ehk võimalus hiljem analüüsida, kas seatud eesmärgid olid saavutatud oodatud mahus või mitte.

NÕRKUSED:

Arvan, et siin võiks välja tuua raha - arendus on tihtipeale väga ajas muutuv ning seeläbi võib arengukavaks väljaantud rahasummast puudust tekkida. Ei saa unustada ka seda aspekti, et antud rahasummat võidakse lihtsalt kärpida ja arengukava kvaliteet võib ka läbi selle langeda.

Samuti, kuna arengukava on tehtud kümneks aastaks ette, võib probleemiks osutuda ajaraamidest kinni pidamist.

VÕIMALUSED:

Arvan, et suurimaks võimaluseks võib välja tuua tehnoloogiate kvaliteetne areng ehk mida rohkem digitaalseid teenuseid meile pakutakse, seda rohkem saab tagasisidet anda ning vastavalt ka parendada neid.

Näen võimalust ka selles, et rohkem toetada kohalikke kogukondi (nt koolitused, tugiisikud/õpetajad/assistendid), mille läbi luuakse kodanikele võrdse juurdepääsu digitaalsetele teenustele.

OHUD:

Kuigi arengukavva üritatakse kaasata väga erinevaid valdkondi oma arvamust avaldama - kuidas see kõik peaks välja nägema ja milline funktsionaalsus peaks olema - kardan, et üheks ohuks võib ikkagi olla kriitika. See on ju tavapärane, kus tahetakse ja visualiseeritakse ühte, kuid reaalsuses tuleb sellest välja hoopis midagi muud.

Samuti näen ohuna ikkagi andmekaitse aspekti. Kuigi lubatakse, et küberturve ja andmekaitse on justkui esikohal, riskid on ikkagi olemas. Kui peaks midagi juhtuma, inimeste usaldus digiriigi vastu langeb koheselt.

Comments