2. n ä d a l - kaks erinevat nähtust interneti varasemast ajaloost

 E S I M E N E: Flopiketas

... see, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla

Floppy disk võib olla küll natukene vastuoluline selles osas, kas ikka on veel tänapäeva interneti kasutajale tuttav või mitte, kuid panustan sõnale "võiks".

Flopi(ketas) ehk diskett ehk flopidisk või isegi ümbrikketas oli välja töötatud IBM poolt ning oli turule ilmunud 1971. aastal. Peaks igaks juhuks mainima ka seda, et tegu on andmekandjaga, mille suurim populaarsus algas 70ndatel ja aktiivselt kestis vast isegi 90ndate lõpuni. Flopi osutus ekstra-popiks, kuna tarkvarafirmad said lõpuks mugava võimaluse kirjutada head kraami, see ära pakkida ja kasutajatele posti teel edasi saata. Enne seda oli programmide kirjutamine enamasti personaalarvutite omanike enda õlul. Paralleelselt tarkvara levitamisele, olid flopid kasutusel nagu andmekandjad ikka - failide ülekandmiseks/edastamiseks ja ka varuandmete hoiustamiseks.

Ka flopidel oli tendents minna ajaga mõõtudest väiksemaks. Esialgselt oli nende diameeter pigem vinüülplaatide omaga võrreldav ning hiljem olid nad laialdaselt levinud umbes samasuured kui joogialused. Mida saab näha ka järgneval pildil.


Kuigi flopide asemele on tulnud uued ja paremad lahendused ning suur osa inimestest võib väita, et flopidiskid pole enam laialdaselt kasutuses, valisin enda blogi jaoks just selle "nähtuse". Olles omal ajal nii populaarsed, kandus nende spetsiifiline väljanägemine aktiivselt veebidisaini ning nüüdseks on see vast üks populaarseimaid ikoone "save" operatsioonile ehk tänane netikasutaja on seda sellel kujul siin-seal ikka näinud.


Allikad:

T E I N E: Teletaip

... see, mis on tänaseks juba täiesti kadunud

Teletaip (TeleTYpe) või teleprinter ehk masin, mis oli 20nda sajandi Twitteriks. Antud masinad oli väga levinud, kuna võimaldasid edastada infot ühest otsast teise, kaugele. 
Põhimõtteliselt töötas nii, et keegi isik(sus - vähemalt nii ma tahaks loota ja ette kujutada :D) toksib ilusti sisse vajaliku info/teate/sõnumi, mille järgselt masin muundab sisestatud tähemärgid elektrisignaalideks ning edastab need telefoniliini kaudu vajalikku kohta. Need elektrisignaalid võtab vastu samasugune masin, mis tõlgendab signaalid ja trükib vastavad tähemärgid. 
WWW-i arenguga, kui e-posti kasutamine muutus ekstra levinuks ja mugavaks ja ka kiirsõnumite saatmine täitsa eksisteeris juba, hakkasid teletaibimasinad hääbuma ning nüüdseks on vast pigem "tööl" muuseumieksponaatidena, näidates meile, milline oli elu "internetita".


Allikad:

Comments